Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




jak zmienić int na str


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> C i C++
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dominik191



Dołączył: 29 Maj 2016
Posty: 5

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Witam Mam problem potrzebuje zmienić int na string
Ale nie wiem jak
Proszę o pomoc i wyrozumiałość ponieważ jestem początkującym Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
izaw
programista


Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 1608
Skąd: Łódź

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Nie można zmienić int (liczby) na string (czy to c-string - łańcuch znaków, czy to obiekt c++ klasy string). To zupełne inne byty.

Napisz dokładniej co chcesz zrobić.
_________________
"Nic nie jest tak proste, by nie można było wykonać tego źle"
Prawo Murph'ego
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dominik191



Dołączył: 29 Maj 2016
Posty: 5

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
piszę program który pisze taką linijke:
"if(x-16==Shape"+str+" -> Left||y==Shape"+str+ "->Top||Shape"+str+"->Visible==true)"
w miejsce str ma być liczba petli tylko jak to był int to mi wyskakiwał błąd a string se nie dodaje
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Cytat:
c++:
Shape" + str + " -> Left

Tak to się nie da w C++. Jeśli ten warunek jest w jakiejś pętli, wtedy możesz użyć tablicy wskaźników na obiekty ShapeN:
c++:
Shape* Shape_tab[4] = {Shape0, Shape1, Shape2, Shape3 };
...

for(int i = 0; i < 4; ++i)
{
        if(x - 16 == Shape_tab[ i ]->Left || y == Shape_tab[ i ]->Top || Shape_tab[ i ]->Visible == true) { ... }
}
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dominik191



Dołączył: 29 Maj 2016
Posty: 5

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
To będzie zły pomysł ponieważ mam napisał takich shape 250 więc
chyba to zły pomysł
żeby 250 shape'ów napisać
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Pomysł zły nie jest, bo to jedyne rozwiązanie przy tej ilości informacji, które podałeś. Zakładam, że ten 250 Shape'ów zostało wyklikane w jakimś kreatorze. I to jest zły pomysł IMO.

Jeśli piszesz w C++ Builderze, tam jest metoda FindComponent lub coś w tym stylu, która pozwala wyszukać kontrolkę po nazwie, czyli w sumie to, co chciałeś uzyskać na początku.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> C i C++ Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group