Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




RichEdit1


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maniana



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 20
Skąd: Lubin

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Witam ponownie i jak tu pisze to znaczy ze coś nie działa a mianowicie jak zapisuje z RichEdit1 do pliku txt to dodaje jeszcze jakieś inne znaczki plik powinien wyglądać tak

www

wwww

wwwww

a wygląda tak

plain:
{\rtf1\ansi\ansicpg1250\deff0\deflang1045{\fonttbl{\f0\fnil\fcharset0 MS Sans Serif;}{\f1\fnil\fcharset238 MS Sans Serif;}{\f2\fnil MS Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\f0\fs28 w\f1 ww
\par
\par wwww
\par
\par wwwww\f2
\par }



zapisuje za pomoca takiego kodu

c++:
if(RichEdit1->Modified)
  {
    int res = MessageDlg("Dokument został zmodyfikowany. Chcesz zachować zmiany ?", mtConfirmation,
    TMsgDlgButtons() << mbYes << mbNo << mbCancel,0);

    if(res == mrYes)
    {
      SpeedButton3Click(Sender);
      RichEdit1->Lines->Clear();
      RichEdit1->Modified = false;
    }
    else if(res == mrNo)
    {
      Close();
    }
  }
else
{
    Close();
}

if(RichEdit1->Modified == false)
{

     Close();

}

zrobiłem drugi testowy program i z Memo1 ładnie zapisuje bez innych znaczków tylko jak teraz dodaje Memo1 do programu to error brak clasy tmemo.
Z góry dziękuje za pomoc.

// kod wstawiaj w znaczniki! - a.r.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Rekman
programista


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 400

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Cytat:
dodaje jeszcze jakieś inne znaczki

Na początku masz nagłówek określający format i wersję, zestaw znaków, stronę kodową i język oraz tablicę użytych czcionek. Dalej wygląd i ułożenie tekstu.

Kontrolka RichEdit domyślnie zapisuje tekst w formacie RTF. Jeżeli potrzebny ci tekst niesformatowany (taki jak w systemowym Notatniku) to ustaw właściwość PlaneText na true zanim zapiszesz zawartość do pliku.
Zastanawiające dlaczego nie użyjesz kontrolki Memo jeżeli ne chcesz tekstu formatowanego.

Odnośnie kodu zapisującego. Jeżeli jest wykonywany przy zamknięciu programu a takie odnoszę wrażenie to wystarczy:
c++:
if(RichEdit1->Modified)
{
  int res = MessageDlg("Dokument został zmodyfikowany. Chcesz zachować zmiany ?", mtConfirmation,
  TMsgDlgButtons() << mbYes << mbNo << mbCancel,0);

  if(res == mrYes) SpeedButton3Click(Sender);
  else if(res == mrCancel) return;
}
Close();

Nie obsługujesz przycisku <Anuluj> i niepotrzebnie obsługujesz przycisk <Nie>.
Używając funkcji systemowej MessageBox() będziesz miał polskie etykiety na przyciskach i dodatkowo możliwość określenia napisu na pasku tytułu okna dialogowego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Maniana



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 20
Skąd: Lubin

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Jak zwykle ładnie i dokładnie wytłumaczone oczywiście działa!!

Właśnie zmieniłem ale wyskakuje błąd ale jak zmieniłem ustawienia to działa pięknie.

Dzięki Rekman

P.s. Rekman z skąd mogę się dowiedzieć więcej o Builder żeby co chwile nie pisać na forum ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Rekman
programista


Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 400

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Wszelakie internetowe tutoriale. Niestety pisane przez ludzi o różnym poziome umiejętności, co przenosi się na ich jakość.
Możesz ściągnąć dokumentację do BCB 6 w pdfie (po angielsku rzecz jasna). Nie znam adresu; szukaj pod: c++builder developer's guide.
Oraz ksiązki. Niestety trzeba się liczyć z wydatkiem kilkudziesięciu zł. Godne uwagi autorstwa Kenta Reisdorpha.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zeki007



Dołączył: 02 Maj 2016
Posty: 6

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
uczyłem się z książki C++ Builder Biblia programisty , jest dostępna w Helionie
_________________
Programowanie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group