Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




VLAN i podział łącza


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Sieci komputerowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TANGO



Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 2

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Witam, chcę podzielić łącze przez kabel na 2 komputery. Zaktualizowałem sobie firmware w routerze Pirelli DRG A226G i teoretycznie mogę teraz ustawić WAN na pierwszym porcie switch-owym routera(taka nowa funkcjonalność). ISP to lokalny osiedlowy dostawca, do mieszkania dochodzi mi RJ-45, filtrowanie po MAC, statyczne IP. Proszę o pomoc jak to skonfigurować, bo w tej chwili kabelek od dostawcy mam wpięty do routera i jeśli dobrze rozumuję to działa on teraz jako switch? bo gdy próbuję wejść na defaultową stronkę routera to wczytuje mi stronę główną mojego ISP - niestety ja nie wiedzieć czemu?Smile Na routerze jeszcze nie zmieniałem MAC-a na tego z sieciówki. Poza tym gdy zrobiłem ten upgrade żebym mógł podłączyć WAN na port switch-owy to pojawiły mi się w konfiguracji routera VLAN(czy to coś pomoże?). Na router mogę się dostać tylko po zresetowaniu go i odłączeniu kabelka od ISP, na kompie mam ustawione wszystko z DHCP. Trzeba wydzielić jakieś podsieci?, nie orientuję się dobrze w sieciach, więc proszę o pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rose05



Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 24

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
hej! spróbuję coś podpowiedzieć korzystając z mojej wiedzy nabytej na kursie cisco.. ale oczywiście mogę się mylić więc w razie czego niech ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi Wink

zasadnicza rzecz moim zdaniem jest taka aby nadać routerowi adres MAC na ten jaki masz w kompie - zakładam że masz internet podłączając RJ45 bezpośrednio do kompa? Jeśli tak to adres MAC tego kompa przypisz na routerze, wpisz mu też ten stały adres ip.. myślę że to powinno wystarczyć, żadne vlany Ci są niepotrzebne chyba że robisz sieć w jakiejś sporej firmie i zależy Ci na pooddzielaniu pakietów użytkowników różnej rangi, ale to się raczej na switchach robi a nie routerach.. takie "domowe" routery chyba same tworzą sobie podsieć i generują ip dla podłączających się kompów (tak z tego co mi się wydaje jest przy połączeniu wifi).. no nic, zmień ten MAC i nadaj właściwy IP i daj znać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
TANGO



Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 2

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Dzięki za odzew, ale niestety nadal nic, próbowałem w 5 różnych konfiguracjach:

>>1<<

>>2<<

>>3<<

>>4<<

>>5<<

Adres MAC wpisałem ten z sieciówki. Internet działa jedynie wtedy jeżeli w ETH1 jest włożony kabelek od ISP, a np. w ETH3 kabelek z mojej sieciówki i zresetuję router, a na PC mam DHCP ustawione, tylko wtedy działa, ale dziwne jest dla mnie wtedy to, że jak wstukam 192.168.1.1 to wchodzi mi na stronę główną mojego ISP - Dlaczego? Rozumiem, że wtedy mój router działa jak switch, jest przeźroczysty? Stwierdzam to też na tej podstawie, że zrobiłem tracert do onet.pl i mojego routera nie widać po drodze Może coś przeoczyłem, ale wpisywane adresy sprawdzałem kilkunastokrotnie! Co Ty na to?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rose05



Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 24

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
kompletnie nie rozumiem ocb Very Happy podłączyłeś komp do sieci i do kompa router? przecież to nie ma sensu.. ja się nie znam na takim sprzęcie ale domowe routerki zwykle działają jak nadasz im mac swojej karty sieciowej i ip sieci.. jeśli to nie wystarcza możesz sprawdzić jaki jest TTL pakietów przychodzących (nie wiem jak Razz ) bo jeśli TTL=1 to router dalej tego nie prześle.. a wogóle to do tej pory pewnie już coś wymyśliłeś Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Sieci komputerowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group