Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




Problem z dostępem do obiektu.


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukas090894



Dołączył: 01 Cze 2016
Posty: 2

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Cześć, jestem tutaj nowy i nie ukrywam, że założyłem konto na tym forum bo napotkałem problem z programem, prosiłbym jednakże o wyrozumiałość Smile
Do rzeczy: pisze grę na zaliczenie w borlandzie, mam 3 główne klasy abstrakcyjne: Lokalizacja, Postać i Przedmiot. Mam je rozdzielone na .cpp i .h, inkluduje w głównym pliku (Unit1.cpp) tylko pliki .cpp. Mam taki problem, że jeśli stworzę obiekt w tym pliku Unit1.h, np. tak
Postac* gracz=new Postac();
to nie mam do niego dostępu w klasie np. Lokalizacja. Próbowałem z "extern", próbowałem też stworzyć ten obiekt w pliku Postac.h i nadal to samo. Próbowałem inkludować do pliku Lokalizacja.h plik Postac.cpp, ale dostaję błąd "multiple declaration".
Rozwiązanie tego problemu jest pewnie banalne, ale ja już nie wymyślę nic więcej. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Tharbad
programista


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 635
Skąd: Łódź

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Próbowałeś przekazywać zmienną gracz jako argument przy wywołaniu metod z klasy Lokalizacja?

PS. nie znam się, strzelam.
_________________
Możesz liczyć tylko na siebie albo na cud. A pamiętaj, co mówi towarzysz Stalin: cudów nie ma.
---------------------
klik
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lukas090894



Dołączył: 01 Cze 2016
Posty: 2

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Poradziłem sobie z tym problemem. Dla potomnych: w pliku głównym trzeba inkludować pliki .h, obiekty tworzyc w plikach .cpp

(temat do zamknięcia)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group