Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




Alternatywa VisualC++


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Linux
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Emek
Bywalec


Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 26

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Witam! Jestem nowym użytkownikiem Linuxa, konkretnie Ubuntu 12.04. Mam pytanie... Czy istnieje jakaś alternatywa VisualC++?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Code::Blocks.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Emek
Bywalec


Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 26

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Miałem Code::Blocks na Windowsie, ale to był zwykły kompilator chyba, z tego co pamiętam. Na Linuxa jest inny niż na Wina? Ma funkcje takie jak Visual?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Nie kompilator, tylko IDE. I co jest takiego niezwykłego w Visual C++ (poza jakością oczywiście)?

Emek napisał:
Na Linuxa jest inny niż na Wina?

Ten sam (choć binarki oczywiście inne).

Emek napisał:
Ma funkcje takie jak Visual?

Tak, ma edytor, podpowiedzi, potrafi kompilować i debugować Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Emek
Bywalec


Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 26

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Chodzi mi o tworzenie graficznego interfejsu w programach... Okna, przyciski itd.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Takie rzeczy trzeba od razu pisać. Jeśli chodzi o tworzenie GUI, to masz do wyboru co najmniej dwie biblioteki - wxWidgets i Qt. Jeśli jesteś klikaczem, zapewne interesują Cię edytory. Do pierwszej biblioteki C::B ma plugin wxSmith, druga z kolei ma swój własny Qt designer.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Emek
Bywalec


Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 26

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Właśnie zainstalowałem Qt Creator. Czyli jeszcze do tego zainstalować Qt Desinger?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Nie wiem, nie pamiętam. Jeśli nie ma go w pakiecie, to nie masz innej opcji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pioflor
Bywalec


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 40

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Jest jeszcze popularny GTK+.
Tu jest lista różnych bibliotek
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_platform-independent_GUI_libraries
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zeki007



Dołączył: 02 Maj 2016
Posty: 6

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Możesz także programować w Pythonie , tam też masz graficzne GUI
_________________
Programowanie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Linux Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group