Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




Borland i PHP


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Prog_kra



Dołączył: 16 Lut 2016
Posty: 4

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Na stronie www (np. www.cos.tam.com/funkcje.php) mam skrypt php z funkcją wiadomosc(nr).
po podaniu nr zwraca treść

Jak pobrać treść wiadomości i dodać do pola Memo

Memo1->Text = ???

Zastanawiałem się nad komponentami ip*works (np. ipwHTTP)


Ostatnio zmieniony przez Prog_kra dnia Wto Lut 16, 2016 1:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Z taką ilością informacji trudno coś sensownego odpowiedzieć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Prog_kra



Dołączył: 16 Lut 2016
Posty: 4

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
A jak w ogóle zrobić komunikacje pomiędzy programem a skryptem php

skrypt php
----------------------------------
php:
function news($id)

{
//
// tu tego nie ma ale funkcja pobiera dane z bazy i zwraca tekst ($wynik)
//
$wynik->free_result();
}

I jak zrobić komunikacje oraz pobrać dane do pola memo?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Ale o co pytasz? Jakiej użyć biblioteki, czy generalnie o mechanizm komunikacji klient <-> serwer via HTTP?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Prog_kra



Dołączył: 16 Lut 2016
Posty: 4

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
i to i to
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Albert Rosenfield
programista


Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 2418
Skąd: olsztyn

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Jeśli chodzi o HTTP, możesz użyć biblioteki WinHTTP, która wchodzi w skład systemu windows, więc wystarczy załączyć odpowiedni nagłówek (i ewentualnie .liba) -> https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa384273%28v=vs.85%29.aspx

Co do komunikacji, tutaj sprawa prosta - użyj metody GET. Parametry przekazujesz w url-u, np: www.cos.tam.com/funkcje.php?id=666. Po stronie skryptu masz predefiniowaną zmienną $_GET, z której możesz wyciągnąć parametry zapytania:

php:
news( $_GET["id"] );
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Prog_kra



Dołączył: 16 Lut 2016
Posty: 4

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
dzięki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group