Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




Router Adsl + łącznik rj11 do rj45.


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Sieci komputerowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Czy można zaadaptować za pomocą przejściówki rj11 do rj45 router adsl do potrzeb normalnego ethernetu? Czy taka kombinatoryka ma rację bytu? Posiadam normalny internet radiowy(końcówka rj45) i router wifi adsl(wejście telefoniczne-rj11). Chcę rozdzielić u mnie w mieszkaniu internet na 3 komputery za pomocą posiadanego routera adsl, ale wtyczki nie pasują. Na Allegro widziałem łącznik rj11-rj45. czy to będzie działać?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xitami
programista


Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 322

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
rj11 to dziurka modemu ADSL
myślisz, że jak podepniesz kartę ethernet do gniazdka telefonicznego to będziesz mógł dzwonić z komputera?
potrzebujesz routera z gniazdkiem WAN typu Ethernet czyli rj45
a ile twój router ma gniazdek Ethernet?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Z dziurkami zawsze jest problem. Mam router ze złączem wan do którego podpięty jest ethernet. Ale posiadam również router adsl, który ma przecież złącze modemowe-rj11 a widząc łącznik o którym pisałem wcześniej zastanawiałem się czy router adsl będzie działał za pomocą tego łącznika pod ethernetem. Bo przecież router adsl = modem+router, więc teoretycznie powinno zaskoczyć...

Ale Xitami jeśli można to popatrz do działu z asemblerem.Tam mam ważniejszy problem.Jeśli możesz pomóc?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xitami
programista


Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 322

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
o rj11 zapominamy
jeżeli router z modemem ma dziurkę rj45 to ciach ją kabelkiem do drugiego routera, ale kabelek winien być z przekrosem
ale czy uda się obkońfigurować to pewnym nie jest
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Tzn. ten router adsl(z modemem) ma dziurki rj45 ale to do lanu(4x)- jakby wyjście, na wejście sygnału jest tylko rj11(line).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xitami
programista


Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 322

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
daj ogłoszenie, że masz dwa, a zamienisz na jeden
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jarl_Fenrir
programista


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 872

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
rNest napisał:
Tzn. ten router adsl(z modemem) ma dziurki rj45 ale to do lanu(4x)- jakby wyjście, na wejście sygnału jest tylko rj11(line).

Hm, mój router ma podobną konfigurację, ale wiesz co? Zauważyłem, że on sobie doskonale radzi z przesyłaniem plików wewnątrz sieci - stąd wnioskuję, że on olewa co jest "wejściem" a co "wyjściem".
Wtyczka do modemu będzie interpretować sygnał jak modem, nie przestawi się tylko dlatego, że podepniesz inny kabel niż zwykle Razz
Może ja się na tym nie znam, ale ja bym spiął oba routery kablem Ethernet (mówisz, że masz 3 kompy, więc 4ty port zostaje wolny).
Poza tym jak nie jesteś pewien, to ściągnij sobie symulator sieci Packet Tracer i zobacz jak tam się zachowa taka kombinacja.

Możesz też normalnie po ludzku spiąć ethernetem i zobaczyć doświadczalnie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Jarl, Twój sposób działa. Ale tylko na kablu. Natomiast wifi juz nie udało mi się skonfigurować. Nie mogłem dobrać się do strony routera, standardowe adresy nie działały.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xitami
programista


Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 322

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
bo pewnie oba rutery mają taki sam adres IP
przy rozłączonych musisz sprawdzić czy właśnie tak nie jest
i czy możesz to zmienić w którymś
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Wydaje mi się, że router podpięty do tego z siecią to tylko przedłużenie kabla. W instrukcji właściwy adres dla niego to 192.168.1.254 a tego bezpośrednio podpiętego do netu to 192.168.1.2. Pokombinuję jeszcze. Czy jest w XP jeszcze inna możliwość dostania się do strony routera niż przez przeglądarkę? Bo w win 7 aktywny w sieci router jest widoczny w zakładkach centrum sieci i udostępniania.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xitami
programista


Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 322

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Czy komputer przypięty do routera DSL ma sieć?
oczywiście routery połączone
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rNest
Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 42

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
Tak ma.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Sieci komputerowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group