Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna
http://www.programuj.com
  WikiWiki  FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 




problem z TComPort (RS-232C)


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jabu74 - ekspert
10100111001


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 139
Skąd: Kozia Wólka

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
witka !

jestem tu nowy i nie bijcie mnie od razu Very Happy

mam pytanko - dlaczego po wpisaniu linii:

c++:
ComPort1->Port = "COM1";


wyburacza mi blad:

[Linker Error] Error: Unresolved external '__fastcall Cport::TCustomComPort::SetPortA(const System::AnsiString)' referenced from D:\xxx\yyy\MAIN.OBJ Question

pozdrawiam


Ostatnio zmieniony przez jabu74 - ekspert dnia Nie Sie 10, 2008 10:16 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jabu74 - ekspert
10100111001


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 139
Skąd: Kozia Wólka

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
moze komus bedzie przydatne to zapodam co trzeba zrobic Very Happy

trzeba zmodyfikowac plik CPort.hpp o jeden wpis

c++:
#ifndef CportHPP
#define CportHPP

#pragma delphiheader begin
#pragma option push
#pragma option -w-      // All warnings off
#pragma option -Vx      // Zero-length empty class member functions
#pragma pack(push,8 )
#define SetPortA SetPort // tu toto wpisalem i juz nie ma krzyku
#include <System.hpp>   // Pascal unit
...

francuzi sa wielcy ! viva la france ! Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jabu74 - ekspert
10100111001


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 139
Skąd: Kozia Wólka

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
witam !

ponizej link do b. dobrego DARMOWEGO komponentu TComPort obslugujacego port szeregowy RS-232C

http://sourceforge.net/projects/comport/

"ComPort Library version 3.10 for Delphi 3, 4, 5, 6, 7, 2005, 2006 and C++ Builder 3, 4, 5, 6"

chodzi b. dobrze w BDS2006 (sprawdzony z c++builder)

pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
doctor
programista


Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 428
Skąd: Świat to za mało!

Post Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem OCEŃ POST
ja osobiście pisałem obsługę RS-232 korzystając z funkcji CreateFile, ReadFile and WriteFile.Programista ma nad nimi większą kontrolę.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MOJA PASJA - PROGRAMOWANIE Strona Główna -> Borland C++ Builder Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


hosting sponsorowany przez hosted.pl
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group